dimarts, 29 de juliol del 2014

Cuidant les dunes


Fig.1
Aquest dilluns s'ha fet la primera actuació sobre les dunes de Cunit, s'han retirat manualment plantes ruderals (fig.1) i algunes espècies de jardí que la gent planta a l'espai com és el cas de l'Aloe vera (fig.2), segurament per desconeixement dels efectes negatius que pot provocar aquesta acció. Les plantes ruderals són espècies que apareixen en hàbitats alterats per l'acció de l'esser humà, tenen una taxa de creixement i producció de llavors molt grans, per tant poden arribar a desplaçar a la vegetació genuïna, tenint en compte això una de les moltes maneres d'alterar l'hàbitat dunar és trasplantant espècies de jardí a l'espai, no només introduint espècies foranes sinó també aportant el substrat dels testos alterant la composició de la sorra.

Fig.2
Tot i això podem dir que trobem espècies dunars amb poblacions estables i estan apareixent noves espècies que tot just comencen a colonitzar l'espai com Eringyum maritimum (fig. 3). També trobem Elymus farctus (fig.4), espècie molt important, ja que actua retenint la sorra i llavors permetent la colonització a altres plantes, Crucianella maritima (fig.5),Cyperus capitatus (fig.6) o  Euphorbia paralias (fig.7).

Tenim previst realitzar més actuacions sobre l'espai, per tant ben aviat tindreu més informació sobre la flora i fauna de les nostres dunes.


Fig.3

Fig.4
Fig.5
Fig.6
Fig.7

dimarts, 15 de juliol del 2014

Conveni amb Cunit

El Geven va signar un conveni amb l'Ajuntament de Cunit la passada setmana, on ens comprometem a col·laborar amb l'ajuntament sempre que aquest s'impliqui en la conservació i recuperació del patrimoni natural del municipi. Posem especial èmfasi en les dunes de les platges i de cara l'any 2015 esperem veure resultats positius sobre la fauna i flora que conformen aquest espai, sense oblidar que es tracta d'un complex ecosistema que ocupa part de les platges del municipi de Cubelles i connecta amb la desembocadura del Foix.

dijous, 10 de juliol del 2014

El tancat dels corriols de Comarruga

El 16 de Març el Geven va organitzar una sortida per conèixer de prop el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), i fer una petita retirada d'onagres (planta que invadeix ecosistemes dunars) dels tancats de Comarruga.

Revegetació del Torrent d'en Pedro a Cunit

L'ajuntament de Cunit en col·laboració amb el GEVEN ha decidit portar a terme un projecte elaborat per nosaltres. L'actuació consistirà en revegetar el tram final del Torrent d'en Pedro, que separa geogràficament als pobles de Cunit i Cubelles.

A continuació farem una breu descripció del problema:

La desembocadura del torrent d’en Pedro es troba en una situació de degradació i suposa un problema a nivell paisatgístic, ecològic i de salubritat. Aquest estat de degradació esta causat per l’eutrofització de l’aigua.

L’eutrofització apareix quan l’ecosistema aquàtic rep més nutrients dels que pot assimilar, fet que provoca un increment en la producció de matèria orgànica tal, que disminueix dràsticament la concentració d'oxigen a l'aigua. La matèria orgànica es va acumulant i entren en acció altres microorganismes que la descomponen sense la necessitat d'oxigen. Emperò, aquests microorganismes produeixen altres substancies de rebuig (metà, amoníac, etc) que poden causar toxicitat i mals olors. La desembocadura del torrent d'en Pedro es troba en estat d'eutrofització permanent, excepte quan hi han pluges suficientment fortes i abundants per arrossegar la matèria orgànica i inorgànica al mar.

Les actuacions d'aquest projecte es centraran en revegetar la zona afectada, es plantarà vegetació helòfita que farà la funció de filtre verd, de tal manera, que els helòfits introduïts aportin oxigen a l'aigua, absorbeixin gran part de l’excés de nutrients i accelerin el procés de descomposició de la matèria orgànica, evitant així gran part dels efectes del procés d'eutrofització abans descrits.

Notes de prensa: