dimarts, 12 de maig del 2015

Reivindicacions i propostes del Geven per l'espai de les Madrigueres.


Qualsevol que conegui mínimament al Geven sap que l'espai de les Madrigueres, des de fa anys, és el nostre símbol. Un símbol que representa la nostra lluita per la defensa del patrimoni natural vendrellenc. La gent que en l'actualitat formem part del Geven ens sentim compromesos a continuar amb la feina que els companys que ens precediren van començar. Dit això i sense més preàmbuls, a continuació, exposem les nostres reivindicacions i propostes pel nostre espai protegit predilecte:

- Volem que la riquesa biològica de les Madrigueres deixi de ser ultratjada, que es respecti l'espai, endreçant-lo i recuperant-lo, retirant les runes i deixalles que s'acumulen i aboquen allà sistemàticament, en bona part per activitat de l’empresa de neteja de platges, que a més a més malmet l’espai dunar pel pas continu dels tractors;  buscant un lloc alternatiu fora de l’espai pel pàrquing i el xiringuito que ara ocupen i degraden un dels punts més sensibles de tot el sector, etc. I tot això ho demanem amb el "Pla especial de protecció de l'espai deles Madrigueres" a la mà, document urbanístic d'obligat compliment aprovat fa més de 8 anys i que per desgràcia s'incompleix de diverses maneres de forma reiterada, sent  l’Ajuntament del Vendrell el responsable del seu compliment i l’ens que més l’incompleix.

- Estem d'acord i veiem coherent que es vulgui facilitar el trànsit de vianants donant continuïtat al passeig per sobre de la Riera de la Bisbal, però en qualsevol cas cal complir el "Pla especial de protecció de l'espai de les Madrigueres" i el projecte de naturalització aprovat,  I per tant cal fer-ho aprofitant l’actual traçat de la Via Palfuriana, adequant-la per aquest fi.

- Fa uns mesos ens vam oferir per aconseguir finançament per començar a treballar en la recuperació de l'espai, sol·licitant els ajuts per espais naturals protegits que la Generalitat atorga a projectes relacionats amb la conservació del medi natural i la biodiversitat. Amb el vistiplau de les regidories de medi ambient i urbanisme vam presentar un petit projecte on proposem dur a terme una petita part del projecte de naturalització, també aprovat fa anys per l'ajuntament. Finalment la Generalitat ens va atorgar 5565 €, un 70% del pressupost total orientatiu que vam sol·licitar. Aquests ajuts només seran atorgats quan el projecte sigui executat i el pressupost degudament justificat. Ara mateix ens trobem a l'espera de què l'ajuntament ens acabi de confirmar la seva necessària participació en la realització del projecte, es tracta d’una gran oportunitat per posar la primera pedra en la recuperació de les Madrigueres.

Les Madrigueres són patrimoni, el darrer espai sense edificar del litoral, són part de la nostra terra, són font de biodiversitat, són font de qualitat de vida, són font de turisme de qualitat i les hem de conservar, recuperar i estimar pels nostres fills, els nostres néts, el nostre poble i la nostra comarca. Posem les nostres mans, les nostres ments, el nostre treball a disposició de tots i totes les que de veritat vulgueu respectar-les i recuperar-les.

A continuació us adjuntem dos arxius, un és el projecte que es va presentar a la Generalitat, l'altre és un informe molt complet on es detalla l'estat actual de les Madrigueres i tota la normativa que el propi Ajuntament incompleix. Informe que fa un any vam presentar com a instància a l'ajuntament i del qual n’han fet cas omís: